1917 – 2017 De laatste Tsaar

We bezochten de Hermitage, dat prachtige museum aan de Amstel, waar nu een mooie tentoonstelling is over de Romanovs, de Russische tsarenfamilie.

Wat vooral opviel is de onmetelijke afstand tussen de levens van de miljoenen gewone Russen en die van de keizerlijke familie.
De tsaar en zijn echtgenote waren ervan overtuigd dat hun gezag van God gegeven was en leefden een onvoorstelbaar luxe leven, amper beseffend welke ontwikkelingen er plaats vonden in Rusland en in de wereld.
De Tsaar nam achter elkaar beslissingen die later verkeerd bleken te zijn geweest, het culmineerde uiteindelijk in de gruwelijke moord op hem en zijn gezin.

Er is veel te zien: schilderijen, voorwerpen, brieven en zelfs een van de bajonetten die gebruikt zou zijn bij de moordpartij. Ik heb van dichtbij gekeken of er koninklijk bloed op zat, maar kon dat niet ontwaren.

Ik heb meestal al snel genoeg van alle pracht en praal: dure meubels, pompeuze schilderijen en veel goud heb je op een gegeven moment wel gezien.
Foto’s  zijn altijd boeiend, de ijskoude blik van Raspoetin en de 4 dochters in hun mooie jurken, die nog niet weten welk lot hen wacht maken een grote indruk.
Ook de gebruiksvoorwerpen zijn fascinerend, zoals het speelgoedbeertje van de tsarevitsj Aleksej (het arme jongetje dat Tsaar had moeten worden, maar leed aan hemofilie).

Er blijft altijd een bijzonder detail hangen als je zo’n mooie expositie hebt gezien. Voor mij was dat het gegeven dat de tsarina en haar dochters zoveel diamanten in hun corset hadden verstopt (die zouden later nog wel eens van pas kunnen komen), dat de kogels die hen moesten doden er door tegengehouden werden. De moordenaars moesten daarom van messen gebruik maken..

De laatste Tsaar en de Revolutie:     8 1/2

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.