Neerlands Hoop In Bange Dagen box

Enkele dagen geleden werd in De Wereld Draait Door de zojuist verschenen verzamelbox van Neerlands Hoop in bange Dagen gepresenteerd.

Matthijs van Nieuwkerk sprak er met Freek de Jonge over en vond het nodig weer eens een hoog moreel standpunt in te nemen (zoals hij onlangs ook deed met Dolf Jansen inzake het misbruikschandaal bij Oxfam Novib) met betrekking tot de breuk tussen Freek en Bram Vermeulen.
De Jonge probeerde uit te leggen dat dit soort dingen gebeurt in partnerships en dat het tot op zekere hoogte onvermijdelijk is. Van Nieuwkerk bleef steken in het beeld van een succesvol artiest die zijn jeugdvriend en oorspronkelijke steunpilaar in de steek laat om alleen meer succes te kunnen oogsten.

Hij had weinig oor voor Freek’s boodschap dat hij juist met de uitgave van deze box een hommage aan het overleden lid van Neerlands Hoop wilde brengen.

Ik veerde op toen ik hoorde dat er zo’n mooie uitgave op de markt zou komen, want ik ben fan vanaf het eerste uur.

Ik denk dat ik een jaar of twintig zal zijn geweest toen ik voor het eerst wat van ze hoorde. Sedertdien heb ik enkele voorstellingen in het theater gezien, alle LP’s van ze gekocht en kan ik hele stukken repertoire opzeggen of zingen.
Op vakantie met een vriend zei ik wel twintig keer: “Wat was dat stom. Wim was z’n paspoort vergeten” en honden heten altijd Bello. Als iemand vloekt: “Dat wordt weer nieuwe woorden leren”.
Altijd als we op Terschelling is er wel gelegenheid om het te hebben over de schoonheid van het Wad bij nacht  en geregeld red ik mij ergens uit door op te merken dat er weleens een de mist in gaat.

En zo kan ik nog úúúren doorgaan…..

Ik moest eens oppassen bij mijn zus en zwager, zij zouden naar een voorstelling in Felix Meritus gaan, een theater pal naast hun huis. Toen mijn neefje sliep ging ik op het balkon staan en hoorde de stemmen van Bram en Freek en het jengelende orgeltje. Dat was het optreden dat bijgewoond werd door mijn zus en zwager!
Datzelfde neefje kreeg later mijn complete LP-verzameling van Neerlands Hoop, ik had inmiddels een CD-speler en ging er van uit dat niemand ooit nog naar platen luisteren zou.

Toen de Jonge in zijn eentje verder ging verloor ik mijn belangstelling. Ik was erg gehecht aan het duo, Freek alleen vond ik niet zo interessant.

Ik moest deze mooie historische uitgave natuurlijk hebben, gisteren werd de box bezorgd.

De inhoud is prachtig verzorgd: twee rijk geïllustreerde boeken, een boek met alle muziek (ook de noten), 4 cd’s en 9 DVD’s.

Er zit zelfs een EP bij, waar ik dus niks mee kan omdat ik geen platenspeler meer heb.

Ik ben meteen aan het eerste boek begonnen en ga systematisch alles verder beluisteren en bekijken. Het wordt een feest van herkenning dat waarschijnlijk heel wat tijd in beslag zal gaan nemen.

Als ik alles gelezen, beluisterd en gezien heb blijft op het laatst de EP over. Tegen die tijd moet ik zelf een platenspeler hebben aangeschaft (maar ik heb ook geen versterker meer…) of moet er een aardig persoon zijn opgestaan die bereid is het vinyl over te zetten op CD.

Laat het buiten maar ijzig koud zijn, ik zit voorlopig goed!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *