Op weg naar de Staten

Eind maart 2019 hebben de kiezers zich uitgesproken. Zij hebben dan beslist hoeveel zetels elke partij krijgt in de Provinciale Staten van Flevoland.

Als veel meer mensen dan vier jaar geleden vinden dat Groen Links hun belangen het beste zal behartigen betekent dit dat er voor mij ook een stoel klaarstaat in de grote vergaderzaal van het Provinciehuis in Lelystad.

Om die plek met enige waardigheid in te kunnen nemen is het natuurlijk zaak zich goed voor te bereiden.

Drie van mijn collega-kandidaten en ik reisden hiertoe naar ’s Hertogenbosch, waar we een deskundigheidsbevorderingsbijeenkomst konden bijwonen op uitnodiging van Pro Demos: Stap naar de Staten.

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa.

De bijeenkomst vond plaats in het provinciehuis van Den Bosch, een indrukwekkend gebouw, gebouwd door de architect Huig Maaskant. Het werd in 1971 geopend door koningin Juliana.

Samen met nog 80 andere kandidaat statenleden namen we plaats in de grote vergaderzaal, waar PS van Noord Brabant vergadert. Onder het oog van stadhouders en koningen, die op schilderijen vereeuwigd waren luisterden we naar verschillende functionarissen van Po Demos.

De directeur vertelde ons dat al 600 (kandidaat) statenleden ons voor waren gegaan en dat die de cursus met een 8 beoordeelden.

 

De eerste spreker was de voorzitter van de beroepsvereniging van statenleden, die twee jaar geleden is opgericht. Hij zit zelf in de PS van Zeeland en kon dus uit ervaring spreken.

Naast belangenbehartiging verzorgt deze beroepsvereniging ook cursussen voor statenleden via een digitale leeromgeving. De thema’s zijn bekend en de cursus zal eind maart online gaan.

Om te illustreren wat ons te wachten stond liet de spreker een aantal pagina’s zien uit een vergelijkbare cursus voor gemeenteraadsleden. Ze werden op schermen geprojecteerd maar waren voor ons amper leesbaar.

Nu is het didactisch gezien geen sterke actie een onderwerp te verduidelijken aan de hand van iets wat er op lijkt. Ik denk dat de spreker het beter bij woorden had kunnen laten in afwachting van de echte cursus.

Hij had de resterende tijd dan vol kunnen praten met meer interessante anekdotes uit zijn beroepspraktijk. Ik vermoed dat de meeste aanwezigen hier meer aan zouden hebben gehad.

Na de pauze kregen we een masterclass sociale media. De inleider was een vlotte mevrouw die in het dagelijkse leven flirtcoach is.

Saskia Paulissen
Mensen op een vermakelijke manier inzicht geven in hun gedrag, is wat Saskia het liefste doet. Of het nu gaat om man/vrouw communicatie, zakelijk flirten, presenteren of acteren, kenmerkend voor haar optredens zijn humor, enthousiasme en volop interactie met de groep

Ze liet ons zien hoe we ons het beste konden presenteren op Facebook en Linked-in. Ze had van tevoren al enkele deelnemers gegoogeld, zodat we aan de hand van praktijkvoorbeelden konden zien wat je beter wel en niet kan doen op de sociale media.

Gelukkig was ik er niet bij, want het is best confronterend om jezelf op zo’n groot scherm terug te zien. Je staat er niet bij stil dat we inmiddels allemaal met enkele klikken door iedereen kunnen worden gevonden.

We oefenden op elkaar, ik zat naast een jonge PvdA-kandidaat die net als ik op de zevende plek stond. “Als Asscher in de komende weken niet al te gek tekeergaat kom ik er waarschijnlijk in.” Ik troostte hem met de opmerking dat de PvdA toch nauwelijks nóg dieper kan zakken.

Paulissen vertelde ons dat we moesten zorgen voor een duidelijke foto met een neutrale achtergrond, of eentje die iets te maken had met je partij. Dus ga voor een aantal sanseveria’s staan als je van de Partij voor de Planten bent.

De bijeenkomst was vermakelijk, maar leverde niet echt veel nieuwe informatie op.

Mijn ervaring met cursusdagen als deze is dat je er altijd wel iets van opsteekt, de ene keer wat meer dan de andere. Als de kroketten maar goed zijn.

Wat natuurlijk wel heel interessant is, is dat je contact maakt met veel lotgenoten. Ik sprak met andere vertegenwoordigers van Groen Links, maar ook met kandidaten van CU, CDA, VVD en zag zelfs een Piraat!

In de bus terug naar het station voelde een toekomstig CDA-statenlid grote behoefte aan verbroedering. Hij wist dat we Groen waren, dus hield niet op tegenover ons zijn liefde voor de natuur te belijden. Toen ik hem ermee confronteerde dat hij dus in de verkeerde partij zat verzekerde hij ons dat er in het CDA wel degelijk een linkse stroming aanwezig was. (Waarschijnlijk geleid door Buma).

Al met al een leuke dag, vooral ook omdat ik volop gelegenheid heb gehad in de trein van gedachten te wisselen met mijn collega’s van de kandidatenlijst.

Maar ProDemos krijgt van mij geen 8……

 

 

(De foto is gemaakt door collega Hicham, die hem onmiddellijk op What’s app had gezet. Hoezo: effectief omgaan met sociale media!)

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *