Parkeerbelasting

Er lag een mooie groene enveloppe op de mat, afzender gemeente Amsterdam. Altijd leuk weer eens iets te horen uit mijn geboortestad.

Het blijkt een Naheffingsaanslag Parkeerbelasting te zijn.
Ik ben verbaasd: moet ik als Almeerder parkeerbelasting voor Amsterdam betalen?

Dan blijkt de ware aard van het bericht: het gaat hier om een parkeerboete van € 41,69 omdat ik bij een bezoek aan mijn zoons in de Bijlmer verzuimd heb parkeergeld te betalen.
Het was voor mij een compleet nieuw verschijnsel dat er betaald moest worden, ik had het nog nooit eerder gedaan en heb ook nergens een aanwijzing gezien dat het moest.

 

U moet €41,96 betalen. Dit bedrag bestaat uit de vastgestelde parkeertijd (met een minimum van één uur), vermenigvuldigd met het uurtarief plus €38,10 voor de kosten voor het opleggen van de aanslag.

Hier is semantisch wel wat op aan te merken: het uurtarief is vermenigvuldigd met de vastgestelde parkeertijd en niet andersom. Zoals het er nu staat bestaat een bedrag uit een tijd.

Mijn vrouw had netjes de parkeerschijf in het zicht gelegd, met onze aankomsttijd van 13.00 uur. Wat zijn we toch een brave burgers. Hieruit heeft de ambtenaar kunnen opmaken dat de auto er al 2 uren en 34 minuten stond toen hij controleerde. Het uurtarief is 1,40 euro. Zo kom je dus op een bedrag van €3,59. Die andere 38 euro zijn voor de mooie groene enveloppe

 

Ik ga natuurlijk netjes betalen, brave burger nietwaar, maar de gebruikte taal intrigeert me. Er wordt nergens over een boete gesproken, terwijl dat natuurlijk wel aan de orde is. Wat bezielt de gemeente Amsterdam alles te behandelen alsof het over een belastingkwestie gaat?
Vreemd genoeg wordt in andere publicaties stelselmatig over parkeerheffing gesproken.
Worden mensen misschien minder boos als ze denken dat ze belasting betalen in plaats van een boete?

Wonderlijk.

Ik kan in beroep gaan, op internet wordt heel helder uitgelegd hoe dat moet. Ik kan ook een foto opvragen, die als bewijsstuk dient.

Ik doe dat laatste en stel me voor dat ik een opname van mijn auto te zien krijg in flagrante delicto, maar dat valt een beetje tegen.

 

Volgende keer ga ik weer lekker met de trein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.