Serie: the Handmaid’s Tale

Toen bleek dat er een televisieserie gemaakt was van het boek The Handmaid’s Tale van de Canadese schrijfster Margaret Atwood besloot ik het te herlezen.

Ik had het vlak na verschijning gelezen (1986), het heeft in de tussentijd niet aan waarde ingeboet. Je zou Atwood, gezien de recente ontwikkelingen in Amerika, zelfs profetische gaven kunnen toedichten.

Ze wordt vaak in een adem genoemd met George Orwell, die anno 1948 met 1984 een vergelijkbare dystopische roman had geschreven.

In beide boeken is de democratie opzijgeschoven om plaats te maken voor een totalitair systeem. Bij Orwell is vooral de socialistische heilstaat Rusland te herkennen, in de roman van Atwood is de macht overgenomen door religieuze conservatieven. Dit laatste is niet eens zo’n heel onaannemelijk gegeven.

De serie is losjes gebaseerd op het boek, het heeft geen zin beide voortdurend met elkaar te vergelijken. De schrijvers van de serie hebben zich heel wat vrijheden veroorloofd ten aanzien van Atwood’s verhaal, maar dat was te verwachten. Eén ervan is wel interessant om te vermelden: in de serie worden de nieuwe machthebbers voorgesteld als fanatici die hun machtshonger overgieten met een religieus sausje, kennelijk om steun te verkrijgen van gelovige mensen. Ze hebben echter ook een ecologisch kantje: ze zijn er trots op CO2-emissie te hebben teruggebracht en promoten kleinschalige biologische landbouw. Raadselachtig.

De serie is geweldig: spannend verhaal, goede opbouw en mooi acteerwerk. Je wordt niet blij natuurlijk, je kunt jezelf de vraag stellen in hoeverre een dergelijk toekomstbeeld realistisch is. Gezien de broosheid van ons Westerse democratisch stelsel en het nietsontziende fanatisme waarmee het (vooral in Amerika) stelselmatig ondermijnd wordt acht ik het niet uitgesloten dat we uiteindelijk geconfronteerd worden met een vergelijkbare machtsovername.

De hoofdrol wordt gespeeld door Elisabeth Moss, wat een fantastische actrice!

 

 

We zagen haar kort geleden toevallig ook in Top of The Lake II, een andere aanrader.

 

 

The Handmaid’s Tale (roman)          8

The Handmaid’s Tale (de serie)        9

Top of the Lake                                 8 ½

 

Videoland

We zijn lid geworden van Videoland, omdat we de serie op geen enkele andere manier konden zien. Er is geen DVD en hij zit ook niet op Netflix.

Videoland heeft verder niet zo veel van mijn gading in de aanbieding, ze hebben vooral veel Nederlandse series. Ik zit nu dus met een moreel probleem: zeg ik na de eerste twee gratis weken mijn abonnement op of blijf ik nog even lid? We zitten ook al op Netflix en zullen hoogstwaarschijnlijk pas weer van Videoland gebruikmaken als The Handmaid’s Tale II uitkomt (dit voorjaar).

 

1 reactie

  1. Nou Martin, ik zou het maar weer opzeggen, klant is koning. Je kan niet overal lid van blijven. Heb je nog tips voor iets moois op Netflix?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *