The Crown

Te midden van heel veel rommel vind je op Netflix af en toe een juweeltje.

 

The Crown is een prachtige serie over de geschiedenis van het Engelse koningshuis in de vorige eeuw. Hoofdpersoon is koningin Elizabeth II, die in 1952 haar vader (George VI) opvolgde en nu nog steeds op de troon zit. Voorganger van haar vader was diens broer Edward VIII, die het koningschap opgaf om te kunnen trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson.

We krijgen een fantastisch inkijkje in de Royal Family, die fier overeind blijft in de transitie van absolute monarchie naar een democratie waarin de rol van het staatshoofd een heel andere is.

Elizabeth moet als monarch aan heel wat stormen het hoofd bieden en heeft het ondertussen ook thuis niet makkelijk: haar echtgenoot (Philip Mountbatten) kan niet goed aarden in zijn (ondergeschikte) rol.

In mijn ogen verdient de actrice die Elizabeth speelt, Claire Foy, een Oscar: gezicht altijd in de plooi, op het puntje van haar stoel gezeten met de rug recht en nooit het decorum verliezend.

En dan dat heerlijke upperclass English! Het is puur genieten als Elizabeth en haar zus Margaret met elkaar converseren.

Prins Philip wordt gespeeld door een lelijke acteur, die voortdurend verongelijkt van onder zijn overhangende wenkbrauwen rondkijkt.

 

Ten slotte: de kostuums en attributen zijn een lust voor het oog. Wat maakten ze toch prachtige auto’s en vliegtuigen in die tijd!

 

Ik vraag me af of de echte koningin, die inmiddels bijna 92 is, de serie ook bekijkt. Dat moet wel een heel wonderlijke ervaring voor haar zijn.

 

 

 

 

The Crown seizoen 1 en 2:                   9

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

1 reactie

  1. Dank Martin. Ik ben bijna door de heerlijke serie Bonusfamilien heen. Co- ouders wel en wee. Helemaal van deze tijd.
    The Crown. Alom bejubeld. Ga ik wellicht nu aan beginnen al is Top of de Lake me ook sterk aangeraden. Lfs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *