The Queen’s Gambit

We maken ons op voor vele uren heerlijk Angelsaksisch onderdompelen in de serie The Crown, waarvan het vierde seizoen net beschikbaar is gekomen.

Eerst moesten we nog The Queen’s Gambit afkijken, voorwaar ook geen straf!

Tussen alle rommel op Netflix zit af en toe een juweeltje verborgen, The Queen’s Gambit is er zo eentje.
Toen ik las dat het zou gaan om een jonge vrouw die geweldig kan schaken zat ik even in dubio. Ik ben verslingerd aan een ander denkspel en weet niets van schaken (wat mij er overigens niet van weerhouden heeft mee te kijken als anderen zich hiermee bezighielden, en commentaar te leveren. Zo waarschuwde ik spelers op het moment dat ze een zet wilden doen toch vooral op hun toren te letten en vroeg ik hen of het niet tijd was om te rokeren- een term die mij niets zegt maar die ik weleens heb horen bezigen).

De serie is zo goed dat het helemaal niet uitmaakt als je niet kan schaken. Je ontkomt er natuurlijk niet aan om een aantal sessies in beeld te brengen, maar ze zijn aantrekkelijk en gevarieerd verbeeld.
De meeste waardering gaat uit naar de hoofdrolspeelster, Anya Taylor-Joy. Zij draagt de film, ze speelt de rol van de intrigerende hoofdpersoon meesterlijk.
Ze is heel erg authentiek en maakt het verhaal volkomen geloofwaardig.

Verder is het smullen wat betreft de aankleding: alles is over-the-top jaren zestig. Die kostuums! Die auto’s! En dan de gebouwen waarin gefilmd werd, de makers hebben net zolang gezocht tot ze de perfecte locaties gevonden hadden.

 

Er zitten een paar ongerijmdheden in (kan je volkomen ongedeerd een frontale botsing overleven in een tijd waarin er nog geen veiligheidsgordels of kreukelzones waren?) en een rekenkundige blunder: leerlingen moeten eerst heel gecompliceerde wiskundesommen oplossen, enkele lessen later staan er sommen van het niveau 18 – 7 op het bord.

Verder begrijp ik ook niet goed dat topschakers na elke zet opschrijven wat ze gedaan hebben. Als je zo goed bent (denk aan snel- en simultaanschaken) hoeft dat toch niet?
Ik weet niet of de vergelijking hout snijdt, maar ik weet na afloop van elk bridgespel dat ik gespeeld heb precies het verloop. En ik ben echt geen topbridger….

Maar het blijft een steengoede serie, een aanrader!

 

The Queen’s Gambit             9.

 

 

Dit is een link naar de site, hier vind je ook een trailer.

 

2 reacties

  1. Ja Martin, ik ben het geheel met je eens ; echt een prachtige en voortreffelijk gespeelde film , echt smullen!! En heerlijk vooruitzicht om aan The crown deel 2 te beginnen….eerst nog even de meesterlijke detectiveserie, Luther ,afkijken !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.