Zo komt apotheek Splinter door de winter

Er zijn doeltreffende medicijnen beschikbaar voor mensen die “dik bloed” hebben. De kans bestaat dat er zich kleine klontjes vormen, die een slagader kunnen verstoppen (trombose). Dat is heel pijnlijk, de verstopping kan ook losschieten en dan op reis gaan door je bloedvaten. Als de klontjes dan in de hersenen aankomen kan dit een herseninfarct veroorzaken, als ze in de longen terechtkomen levert dit een longembolie op.

Dat laatste heb ik twee keer gehad, het adellijke bloed dat door mijn aad’ren stroomt heeft kennelijk een hoge viscositeit,  ik moet dus de rest van mijn leven bloedverdunners slikken.

Dat is natuurlijk helemaal geen probleem, ik ben blij dat dit prachtige medicijn uitgevonden is.

Omdat ik er elke dag een paar moet slikken vraag ik bij de apotheek iedere keer 500 pilletjes aan, die na een paar dagen keurig voor me klaarliggen.

dsc_0048

dsc_0049Wat me de laatste keren opviel, is dat de medicijnen niet gewoon in één doosje zitten, maar in vijf. Alles is in vijfvoud uitgevoerd, doosjes, stickers en bijsluiters. Dit doet wat overdadig aan.

 

 

Ik realiseer me dat ik een enorme oplichtingspraktijk op het spoor ben.

De apotheker verdient natuurlijk veel meer als hij op deze manier te werk gaat. Het zou me niet verbazen als hij op deze manier vijf keer declareert bij mijn ziekteverzekeraar, terwijl hij in feite maar een keer service verleende.

Ik besluit dit tot op de bodem uit te zoeken.

Een blik op mijn declaratieoverzicht geeft niet zoveel duidelijkheid. Ik zie in eerste instantie geen buitensporige bedragen, wel veel kleine. Er worden heel wat posten opgevoerd, de meeste posten zeggen me niet veel.

Ik vraag opheldering bij Menzis en krijg snel antwoord:

Beste meneer Minnema,

Ik leg u graag uit waarom u 5 doosjes mee krijgt.

Fabrikant
De fabrikant levert deze doosjes blijkbaar per 100 in één doosje. Voor meer informatie over hun beleid adviseer ik u contact op te nemen met de fabrikant. De apotheek declareert 5 doosjes bij ons met één uitgifte tarief. Ook bij één doosje zou hij één uitgifte tarief hanteren. De apotheek declareert dus niets extra’s.

Ik wens u een fijne dag.

Hartelijke groet,

Aline Bus

Ik ben niet helemaal tevreden met het antwoord: de doosjes waar de medicijnen inzitten zijn van de apotheker, niet van de fabriek.
(Uitgifte tarief is waarschijnlijk een verzekeraarsterm, die niet in Van Dale te vinden is. De spatie tussen de twee woorden lijkt me ook verkeerd).

Maar de rest van het antwoord is duidelijk.

In de periode mei – november 2016 heeft Menzis voor mij €44,76 aan de apotheker betaald… Van mij wordt de apotheker niet rijk.

Mijn investigative-journalism episode komt voortijdig tot een einde.

Ik blijf op zoek naar een andere, echte misstand die ik aan de kaak kan stellen.

 

 

1 reactie

  1. Jammer!
    Ik dacht echt even dat je een grote misstand op het spoor was…
    Maar blijf speuren naar onregelmatigheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.