De campagne gaat door

Over tien dagen gaat Nederland stemmen voor de Provinciale Staten.

In Flevoland zien de peilingen voor GroenLinks er goed uit. De voorspelling is dat we een zetel meer halen dan vier jaar geleden, 5 dus.

 

FvD VVD CDA GL D66 PvdA PVV SP CU PvdD
-6 +1 -1 +1 +1 -1 +2 +1 -1 +1

 

50Plus SGP OSF Denk BBB Ja21 Volt BVNL
-2 0 +1 -1 3 1

 

De huidige coalitie (VVD, GL, D66, PvdA en CU) had 21 zetels, een heel kleine meerderheid.

Als deze voorspelling uitkomt (VVD 7, CDA 2, GL 5, D66 3, PvdA 2 en CU 2) is er opnieuw een meerderheid, er zou weer eenzelfde coalitie kunnen worden gevormd.

Het wordt dus spannend, veel hangt af van de opstelling van de VVD: zou deze partij over rechts willen gaan (met de PVV, Ja21, CDA, SGP, Forum, OSF en de BBB; samen 22 zetels)? Of door met dezelfde partners?

Het wordt dus afwachten.

Inmiddels voeren we campagne, we gaan langs de huizen en af en toe is er een speciaal event.

Ik moest onze partij vertegenwoordigen op ROC van Flevoland, bekend terrein voor mij. Een groep van ongeveer 100 MBO studenten rondde een project af waarin ze TikTok filmpjes hadden gemaakt in het kader van de verkiezingen. Tijdens de slotbijeenkomst moesten ze het beste filmpje kiezen en ook de politicus aanwijzen die de beste pitch had gehouden.

Mijn concurrenten waren Jurjen (een CDA-jongeman van 24 uit Rutten die op plaats 5 staat) en een vertegenwoordiger van Sterk Lokaal Flevoland.

 

Het was leuk om weer voor de klas te staan, de studenten waren enthousiast en een aantal van hen liet duidelijk zien dat ze geëngageerd waren.

Mijn groen-linkse verhaal kwam goed aan, ik denk dat er nogal wat GL-stemmers bij zaten. Dat is niet zo verwonderlijk: zij zullen nog een heel leven moeten doorbrengen op onze planeet…

Ze brachten uiteindelijk met hun telefoons hun stem uit en dat leverde mij de beker op voor de beste pitch…

 

Bij Tennet in Arnhem moest ik in debat met een collega statenlid van de VVD. Er werd een podcast opgenomen, de discussie ging over de energietransitie.

Omdat deze problematiek de provinciegrenzen overschrijdt waren Gelderland en Overijssel ook aanwezig.

Het lukte me goed onze partijstandpunten over het voetlicht te brengen, spierballentaal was niet nodig. De podcast zal binnenkort te beluisteren zijn.

 

Tijdens de autorit (in een E-auto!) vielen de talloze omgekeerde vlaggen en de vele verkiezingsborden van de BBB op.

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.