Alma Tadema

 

In het Fries Museum te Leeuwarden is de tijdelijke tentoonstelling te zien van de schilder Alma Tadema (1836-1912). We waren er vrijdag.

Er zijn mensen die hem een mooischilder vinden, ex- en impressionisme zijn aan hem voorbijgegaan. Hij is echter wereldberoemd en ik vind zijn werk prachtig.

1campagnebeeldalmatademaklassiekeverleidingsirlawrencealmatademaeengunstiguitkijkpuntdetail1895-2

De tentoonstelling wordt erg goed bezocht. Voor mij is grote drukte altijd een probleem, omdat ik er hoge prijs op stel een schilderij rustig, zonder afleiding te kunnen bekijken. Het was dringen. Het publiek was beleefd en vriendelijk (de kans is vrij klein hooligans in een museum te treffen), maar ik kon niet onbekommerd genieten. Zo erg als bij de late Rembrandt was het niet, maar het scheelde niet veel.

Verleidelijke Romeinse vrouwen gesluierd in fijne gewaden tegen dromerige vergezichten, mijmerende geliefden op bijna doorschijnend marmeren bankjes en dames die hun tijd doorbrengen met pootjebaden, vissen voeren en luieren. Maar ook een farao met zijn stervende zoon in zijn armen en een nietsvermoedend feestend gezelschap dat elk moment verstikt gaat worden onder een lawine van rozenblaadjes. Alma-Tadema neemt ons mee naar scenes uit de klassieke oudheid en brengt deze tijd, als eerste, echt tot leven. Hij verbeeldt de oudheid zo mooi en overtuigend, dat regisseurs zijn schilderijen gebruiken als blauwdruk voor spektakelfilms als Gladiator. Uit heel de wereld komen meer dan tachtig topschilderijen van een van de meest succesvolle schilders van de 19de eeuw naar Leeuwarden. Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten geven zij een inkijk in zijn wereld. Alma-Tadema – klassieke verleiding is te zien van 1 oktober 2016 tot en met 7 februari 2017.

 

Het museum is mooi, ik vond de verlichting een beetje schaars, maar dit was waarschijnlijk opzettelijk omdat men bang is voor de inwerking van (teveel) licht op de kostbare doeken.

2thekiss-1

Er was gekozen voor een bijzondere uitstalling: op ooghoogte de oorspronkelijk werken, daarboven bewegende beamerbeelden van films met hetzelfde thema.

Ik las dat theater-en filmmakers zich vaak hebben laten inspireren door Alma Tadema. Hij was expert en gaf een heel duidelijk beeld van hoe het er in de oudheid aan toe moet zijn gegaan.

Als geschiedenisliefhebber is het natuurlijk een feest al die historische taferelen te zien, ze zijn uitermate kundig gemaakt.

Ik ben een halve Fries, het deed het mij dus natuurlijk deugd dat iemand uit het Heitelānd het zo ver heeft weten te schoppen. Hij plakte voor het gemak zijn tweede voornaam (Alma) aan Tadema, zodat hij lekker bovenaan kwam te staan in opsommingen.
Hij heeft jaren in Engeland gewoond, kreeg daar ook de titel “Sir”, en reisde de hele wereld over om research te doen voor zijn schilderijen.

Prachtige tentoonstelling, een aanrader.

 

Alma Tadema   8 ½.

 

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

2 reacties

  1. Pluspunten: technisch zeer vaardig en gebaseerd op grondig historisch onderzoek.
    Minpunten: gekunstelde, wezenloze schilderijen, bedoeld voor een markt van draagkrachtige laat-victoriaanse sigaren rokende en cognac drinkende senioren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.