Americana II

Er was een tijd dat je ervoor moest zorgen op tijd thuis te zijn als je geen aflevering van je favoriete serie op tv wilde missen.
Toen kwam de mogelijkheid programma’s op te nemen, je kon naar de videotheek, of je kocht DVD’s.

Dit is inmiddels helemaal achterhaald, iedereen kijkt naar een betaalzender.
Wij kozen voor Videoland (omdat we The Handmaid’s Tale wilden zien) en Netflix.

Kijken naar deze Amerikaanse aanbieder is een gemengd genoegen.
Prettig is, dat er een aantal leuke en interessante films/documentaires/series te zien is.

Als je een serie aan het kijken bent krijg je als je Netflix opnieuw opstart meteen het aanbod de draad weer op te pakken, vaak is er ook de optie de introductie over te slaan (dat is na verloop van tijd wel handig, dan ken je de intro inmiddels wel).

Wat ik niet fijn vind, is dat mij op grond van een ondoorgrondelijk algoritme voortdurend een groot aantal aanbevelingen wordt gedaan. Netflix vertelt me dat een serie voor 93% overeenkomt met mijn voorkeur. Nergens is te vinden hoe ze aan dat percentage komen en vaak klopt er geen bal van.

Ik ben gewend goed uit te zoeken welke series de moeite van het kijken waard zijn. Ik lees recensies en beoordelingen en noteer titels.
Daarmee benader ik de zoekmachine en word meestal teleurgesteld: staat niet op Netflix. Wel worden mij trouwhartig heel andere films aangereikt waarvan de naam enigszins lijkt op wat ik zocht.

Dat benadert voor mij het toppunt van stupiditeit: je zoekt film A, maar neemt ook genoegen met een film waarvan de titel enkele letters gemeenschappelijk heeft met de door jou gezochte film.

Zouden ze in het geboorteland van Netflix werkelijk zo stom zijn?

We proberen natuurlijk veel aangeboden series, maar haken meestal al na vijf minuten af. Wat hebben ze in Amerika toch een ontstellende berg puin dat door moet gaan voor amusement.

Er staan ook veel documentaires op Netflix, maar op de een of andere manier hebben we daarmee nog niet veel geluk gehad: we probeerden er een paar, maar vonden dat in de meeste heel erg veel gepraat wordt en dat het tempo nogal laag ligt.

Films: er staan nooit nieuwe op, ik voel me niet aangetrokken tot het aanbod.

We gebruiken Netflix nu een paar maanden en zijn tot de overtuiging gekomen dat deze dienst zich voornamelijk richt op kijkers die het eigenlijk niet zo erg veel kan schelen waar ze naar kijken (als het maar beweegt). Dit wordt gedemonstreerd door het feit dat men nooit stopt: als je klaar bent met de ene aflevering wordt de volgende al opgestart en als de serie afgelopen is begint ongevraagd een nieuwe….

Netflix is dus maar zeer ten dele geschikt voor kijkers als wij. We zullen ons best moeten doen er de pareltjes uit te zoeken.

Die zijn er gelukkig wel. Ik kan aanraden uit de top-50:

The Crown
House Of Cards
Fargo
Luther
Broadchurch
Homeland

Gelukkig is er ook nog die andere Amerikaanse club: Amazon. Ik wilde heel graag The Florida Project zien en bestelde de DVD.

Wat een schrijnend prachtige film, die een haarscherp beeld geeft van de Amerikaanse samenleving. Maar je wordt er niet blij van…

 

 

Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *