Borden

Ik ben wat de Engelsen een Reluctant Motorist zouden noemen. Ik houd niet erg van autorijden, maar ben me er natuurlijk terdege van bewust hoe handig een auto kan zijn.
Soms kost gebruikmaken van het openbaar vervoer echt te veel tijd, (of rijdt het niet) en de caravan achter de fiets hangen is niet echt een optie.

Ik vind het niet prettig als het regent (gladheid en slecht zicht) en ook rijd ik niet graag in het donker. Ben ik de enige die er niet blind op vertrouwt dat alles wel goed komt?
Zelfs als het glad is, of pikkedonker, lijken de meeste medeweggebruikers te denken dat een ongeluk hun niet kan overkomen.

Ik maak dus een bescheiden gebruik van de auto (5000 km per jaar) en ben een verantwoordelijk automobilist: ik rijd nooit als ik alcohol heb genuttigd, let goed op en maak geen ruzie met mijn vrouw als ik aan het stuur zit.
Ik ben aanhanger van het nieuwe rijden: rustig optrekken, niet te veel toeren maken en anticiperen op stoplichten (dus tijdig het gas loslaten).

Ik let er heel erg op dat ik tijdens het parkeren geen andere auto’s raak. Het kan mij niet veel schelen als er een deukje in mijn oude auto komt, maar ik weet dat andere autobezitters een mental breakdown kunnen krijgen als hun bolide een krasje heeft opgelopen.

Als verantwoord weggebruiker let ik ook goed op alle borden die er zijn geplaatst om ons voor gevaren te behoeden of aanwijzingen te geven.

Het zijn er af en toe wel heel erg veel, ik neem ze dan waar als een soort gestalt. Op de meeste ben ik voorbereid.

Wat me de laatste tijd opvalt, is dat je nooit meer de ruitvormige borden ziet die aangeven dat je je op een voorrangsweg bevindt. Je moet die informatie nu krijgen van de haaientanden op de weg (waarachter de ander moet halthouden) of dit bord. Deze aanwijzingen zijn dus eigenlijk niet voor jou bestemd.

 

Er is wel een veelheid van waarschuwingsborden bijgekomen. Een driehoekig verkeersbord met rode rand vertelt ons dat we moeten oppassen voor datgene dat in het witte vlak wordt aangegeven.

Je komt wel eens varianten tegen die vraagtekens oproepen of voor andere uitleg vatbaar zijn:

Moet je hier oppassen voor vrouwen die in bikini op het strand liggen?

Het is prettig om te weten dat de padden zich zorgvuldig aan deze tijden houden. Er kan er nog een om 06.59 oversteken, daarna wachten ze tot het weer avond wordt.

 

 

Vooral te vinden in de buurt van jeugdcampings.

 

 

 

Niet lang geleden werd Nederland geteisterd door een nieuwe hobby: Pokemon-jagen met behulp van je mobiele telefoon. Je kon geconfronteerd worden met het fenomeen van een stapvoets rijdende brommer die zo langzaam ging omdat zowel de bestuurder als de achterop zittende leeftijdgenoot op het schermpje van hun gsm aan het turen waren.
Anderen vertrappelden de natuur omdat er sprake was van een hotspot. Nederland zou Nederland niet zijn als er niet een wakkere ambtenaar op de proppen zou zijn gekomen met een toepasselijk waarschuwingsbord.

 

Sinds kort heb ik ook een mooi bord in de buitenkamer hangen. Erop vallend licht wordt prachtig gereflecteerd en het heeft wel iets van een studentikoze trofee.
Ik was het bord al talloze malen gepasseerd, het was achtergelaten aan de kant van de weg.

Op een gegeven moment wist ik zeker dat de verantwoordelijke wegbeheerder er geen prijs meer op stelde. Ik voelde mij dus gerechtigd het mee te nemen, maar was wel heel bang aangehouden te worden gedurende mijn korte fietstocht naar huis. Hoe zou ik aan een verbaliserende ambtenaar kunnen uitleggen wat ik met dit bord deed? Hij zou mij terecht verwijten dat het hier  gemeenschapseigendom betrof en dat ik het slechte voorbeeld gaf.

Ik volhardde echter en nu kan niemand mij meer op heterdaad betrappen (zou iemand mij vragen hoe ik aan dit bord ben gekomen, dan zou ik antwoorden dat iemand anders het tijdens mijn afwezigheid moet hebben opgehangen. Bewijs maar eens dat dit niet zo is!)

Blijft er maar een probleem: wat betekent dit bord eigenlijk? Moeten we oppassen voor uitroeptekens? Kan er elk moment een van rechts de weg opschieten? Wie kan het vertellen?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *