Drain addict

Als je vroeger wilde aangeven dat iemand op de laagste trap stond van de maatschappelijke ladder zei je dat hij putjesschepper was.

Bij toeval stuitte ik op Youtube op een serie filmpjes van wat het Australische equivalent moet zijn.
Deze man maakt het in orde als je riool verstopt is. Hij noemt zichzelf “drain addict”, vanwege de intelligente wijze waarop hij zijn werk benadert zou ik hem de suggestie aan de hand willen doen de titel drain brain aan te nemen.

We zien hem niet vaak met zijn gezicht in beeld, maar hij laat precies zien wat hij allemaal doet. Hij heeft een wat grove, ongeduldige motoriek: hij smijt nogal met de spullen en als hij van zijn bestelwagen naar de put loopt waar hij zijn ontstoppende werk moet doen zien we beurtelings links en rechts zijn handen in beeld verschijnen. Of hij oefent in het marcheren of een beetje leven in het saaie film-moment probeert te krijgen is onduidelijk.

We krijgen tot in detail de smerige aspecten van zijn werk te zien, gelukkig ontbreekt de geur-component.

Hij draagt werkhandschoenen, maar die lijken een beetje voor de vorm. Ze reiken maar tot zijn polsen en de rommel spat regelmatig over zijn hele arm heen.

Meestal draagt hij een korte broek en korte laarsjes, waarin ook regelmatig vloeistof terechtkomt.

Zijn techniek bestaat eruit dat hij een slang inbrengt (inderdaad dwars door de prut heen die uit de verstopte pijp is opgeborreld) met een spuitstuk erop. Hij zet dan de kraan open en door de speciale constructie duwt de slang zich steeds verder de ondergrondse pijp in, je kan zien dat de slang van de haspel afgewonden wordt.

Er ontstaat natuurlijk flink wat geborrel, de vieze prut komt aanvankelijk nog verder omhoog, maar op een gegeven moment is een doorbraak bereikt en zakt het peil weer.

Elke keer als hij ter plekke arriveert constateert hij welgemoed dat het gaat om een blocked drain. Eigenlijk weten we dat al, het is net of een onderwijzer iedere ochtend vaststelt: klas met kinderen! Of een huisarts: ziek persoon!

Hij gaat voortvarend aan het werk, met wat duw- en trekwerk probeert hij een doorgang voor de slang te forceren en niet zelden haalt hij met de slang ook een assortiment “wet wipes” of boomwortels omhoog.

Het komt regelmatig voor dat het smerige water over zijn gereedschap loopt, maar hier doet hij niet moeilijk over.

De rioolontstopper heeft ook altijd een plastic rat bij zich, die hij op een strategische plek posteert voor hij aan het werk gaat. Hij noemt hem liefdevol Ratty en geeft hem maïskorrels te eten waarvan hij steevast een aantal ongeschonden exemplaren aantreft.

In Australië eten ze kennelijk veel mais en verteren ze het slecht. Soms vindt hij ook vriendjes om met Ratty te spelen: een kakkerlak, grote spin of felgroene sprinkhaan.

Als de klus erop zit gooit hij alle vaste bestanddelen met zijn handen weer in het riool en spuit hij netjes de werkplek schoon.

Ik stel me voor dat hij dan lekker zijn boterhammetjes gaat oppeuzelen.

Waarom kijkt een mens naar dit soort dingen? (Het youtubekanaal heeft 100.000 volgers!). Ik zou het echt niet weten, misschien doordat er een zekere aantrekkingskracht uitgaat van probleemoplossing? Of uit blijdschap dat ik hier mijn brood niet mee hoef te verdienen?

Ik voeg geen linkje toe omdat jullie vast wel wat beters te doen hebben dan te kijken naar dit soort rioolverhalen……

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

2 reacties

 1. Heel herkenbaar. Het weer laten lopen van een verstopte pijp. Ik heb iets zelfde met puisten uitknijpen. Zweren ontstoppen Krijg er water van in mijn mond.
  Ook veel op YouTube te zien. Heerlijk!

 2. Prachtig beschreven Martin!
  Ik heb het youtubekanaal van deze Drain Addict ook toevallig gevonden en heb denk ik al zo’n 30 van deze drekfilmpjes bekeken. Ik kan er geen genoeg van krijgen hoe deze vent onvermoeibaar en met bijna 100% succes de meest hopeloze situaties oplost.
  Ondanks dat hij een nogal lomp en smerig beroep heeft is hij vriendelijk en correct tegen iedereen, zelfs tegen zijn plastic rat.
  Ook is het mooi om te zien dat bij de klanten van deze rare snuiter eerst het wantrouwen op hun gezicht is af te lezen (bijvoorbeeld als ie met zijn rat staat te praten) en daarna altijd de bewondering en waardering volgt die hij dubbel en dwars verdient.
  Ik heb doorgaans helemaal niets op met vloggers op youtube maar deze gast gun ik een fortuin als aanvulling op zijn waarschijnlijk bescheiden basinkomen.

  Als tip kan ik ook nog 2 andere vriendelijke vakbekwame youtubers van hetzelfde kaliber aanbevelen:(beiden machine bankwerlers).
  Abom79 uit de USA en
  Cutting Edge Engineering uit Australië.

  “All good” dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.