Een eclectische maaltijd

Ik houd er niet van voedsel weg te gooien. Aan de ene kant is dat moreel verwerpelijk (inderdaad, elders op de wereld sterven mensen van honger), aan de andere kant is het een teken dat je niet goed gepland hebt.

Ik houd van goed plannen: voldoende inkopen (maar niet teveel) en als je dan toch iets overhoudt er iets lekkers van maken.
Ik noem het resultaat dan een een eclectische maaltijd, dat klinkt een stuk beter dan “kliekje”.

Ik had nog een half pakje spekreepjes en een bakje champignons, in de kast lag een restje tagliatelle en wat doet een kok met twee pasteibakjes?
In een opwelling had ik een eetrijpe avocado meegenomen, die moest ook op. Onderin de vriezer zat een aangebroken zak diepvrieserwtjes.

Tagliatelle à la carbonara met champignonpasteitje en avocado.

Van een ei en crème fraîche (okee, die had ik speciaal gekocht) en een restje geraspte kaas maakte ik de basis voor de carbonara.
Ik bakte de spekreepjes uit.
In een roux van spekvet, bloem en bouillon deed ik gebakken champignons en ui en de spekreepjes. Dit was de ragout voor in de pasteibakjes.

Ik prakte de avocado en deed er twee teentjes knoflook uit de pers en een lepel mayonaise bij. Verder voegde ik een handje cashewnootjes toe, die ik uit een zakje gemengde noten gevist had en daarna fijngehakt. Ik gooide er ook een klein beetje van de uitgebakken spekreepjes bij en bracht het geheel op smaak met cayennepeper.

Ik roerde de gaargekookte tagliatelle door het ei-crème fraîche mengsel en deed hier nog wat gebakken champignons doorheen. Van een oud ander recept had ik onthouden dat verse doperwtjes hier ook erg goed bij smaken. Ik had een handje meegebakken met de champignons. Peper en zout.

IMG_1106

De jury gaf dit eclectische gerecht een  8 ½! Het was geen negen omdat het tafelkleed een beetje gekreukt was en omdat het arrangement van bord en bestek beter had gekund.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Eten

1 reactie

  1. De jury was wel streng!
    Het gaat per slot van rekening om het gerecht, en dat leek me , voor een eclectische maaltijd, zeer smakelijk.
    Ben wel benieuwd met hoeveel personen er gegeten werd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *