Het Schip

Een bezoek aan museum het Schip stond al lang op mijn verlanglijstje.

We hadden eerder al meegedaan aan architectonische wandel, – en fietstochten, een bustocht en een rondleiding, die allemaal betrekking hadden op het thema Amsterdamse School.

We kenden het bezoekerscentrum en het prachtige postkantoortje, maar waren nog niet in het nieuwe museum, dat gehuisvest is in een oude basisschool.

Het museum is kleiner dan ik me voorgesteld had. De begane grond wordt in beslag genomen door de garderobe, het winkeltje en een kantine. Vanuit deze ruimte kan je het vroegere schoolplein op, waar nu prachtig AS straatmeubilair staat uitgestald.

Wel een probleempje voor de mensen die een kopje koffie zitten te drinken: iedere keer als de deur opengaat krijg je de volle laag van de koude buitenlucht.

 

De eerste verdieping is geheel gewijd aan de Amsterdamse School, veel informatie maar relatief weinig voorwerpen.

Op de zolder was een tijdelijke expositie over Gaudi. Heeft een groot gedeelte van de collectie hiervoor plaats moeten maken?

Enige tijd geleden bezochten we een expositie over de Amsterdamse School in het Stedelijk Museum van Amsterdam, daar was toen ongeveer drie keer zoveel te zien als hier….

Er was om het uur een rondleiding, maar die hadden we een tijdje geleden al gedaan.

Als die nieuw voor je is en als je ook een kijkje kunt nemen in het prachtige postkantoor is het de moeite van een tocht naar Amsterdam waard. Nu was het allemaal wat mager.

 

 

 

Gelukkig hebben we uitgebreid kunnen bijkletsen met een oude vriendin, met wie we op stap waren.

Museum het Schip                  6.

Klok

Mijn liefde voor de Amsterdamse-Schoolstijl was door ons bezoek weer opgelaaid, ik keek op Catawiki en zag een prachtige klok te koop staan. Ik bood €90,- en het leek er lange tijd op dat hij voor mij zou zijn. Maar 1 minuut vóór de veiling sloot werd ik overboden. Een ander ging ook meebieden, uiteindelijk ging hij weg voor €185,-

Mijn zwager, die veel verstand van klokken heeft, vond het verstandig dat ik niet meer geboden heb, omdat zo’n oude klok vaak eerst moet worden opgeknapt en dat kan in de papieren lopen.

Ik wacht mijn kans af, het lukt me vast er binnenkort een op de kop te tikken.

 

Website museum het Schip.

 

Eerdere blogs over de Amsterdamse School:

http://martinhoudthetbij.nl/piet-kramer-bruggenbouwer-amsterdamse-school/

http://martinhoudthetbij.nl/wonen-amsterdamse-school/

http://martinhoudthetbij.nl/nieuw-licht/

 

 

 

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.