Het Sweelinck-quintet op Fort Nigtevecht

We waren opmerkzaam gemaakt op een bijzonder concert op een bijzondere plaats.
Vijf jonge musici van de Amsterdamse Sweelinck Academie (de jongtalentafdeling van het Amsterdamse conservatorium) speelden werken van Telemann en Mozart.

De plaats was ongewoon: we konden ze beluisteren in een donkere, ramenloze ruimte diep in Fort Nigtevecht.


Dit fort maakt deel uit van een ingewikkeld complex dat er vroeger voor moest zorgen dat de vijand Amsterdam niet kon bereiken. Rond deze stad was een verdedigingslinie aangelegd, die bestond uit gebieden die bij gevaar onder water konden worden gezet en forten op plaatsen waar dat niet kon.

Fort Nigtevecht ligt in de buurt van Abcoude, aan het Amsterdam Rijn kanaal (dat vroeger Merwedekanaal heette) en aan de Vecht.
Het wordt niet meer voor oorlogsdoeleinden gebruikt, maar maakt deel uit van het Werelderfgoed en geniet dus een beschermde status.
Natuurmonumenten zorgt voor het beheer.

Op dit moment heeft het fort een bijzondere functie:

Op het fort bevindt zich een gedenkplaats. Hier kunnen overledenen herdacht worden, samen of alleen, en met of zonder as. Bovendien kan je er zelf een gedenkteken maken.

(Informatie van de site).

Het was een prachtige ervaring. We genoten van de mooie natuur (er was zelfs een bemand ooievaarsnest) en van de rust. Later gaf een kundige gids van Natuurmonumenten een rondleiding.

Na de rondleiding begon het concert, de meisjes speelden voortreffelijk.

Geweldig om zoveel toewijding en enthousiasme te zien bij deze jonge mensen.

Een schitterende ervaring!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *