Rome in de Nieuwe Kerk

De droom van keizer Constantijn

We bezochten de tentoonstelling Rome in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

De geweldig grote kop van keizer Constantijn is het indrukwekkendste onderdeel, maar het is wel een replica. Het origineel mag Rome niet uit.
De kop maakte deel uit van een kolossaal standbeeld, dat jammer genoeg verder bijna helemaal verloren ging. Het hoofd is 3 meter hoog, ga maar na hoe groot het gehele standbeeld moet zijn geweest.

Bij binnenkomst (met je museumjaarkaart krijg je korting) ontvang je een MP-3 speler die je kunt activeren bij de elementen die je belangstelling hebben.
Zoals gewoonlijk begin je ijverig met alles geduldig te beluisteren, maar is zoveel informatie dat je langzaamaan wat ongeduldig wordt. Uit gewoonte lees je ook alle zichtbare teksten, je krijgt de informatie dus twee keer.
Daarnaast probeer je zo te manoeuvreren dat je niemand in de weg staat, maar anderen hebben minder scrupules. Ze schuiven zonder op of om te kijken tussen jou en het object dat je aan het bekijken bent.

Mijn probleem bij dit soort prachtige tentoonstellingen is, dat ik al gauw overvoerd raak. Het klinkt raar, maar soms zou je wensen dat er minder te zien was…
Zoals gebruikelijk draaide hier ook een video. Ik heb hem aandachtig bekeken, soms lijkt het wel of ik liever naar een documentaire kijk dan naar “the real thing”.

Mooie tentoonstelling, maar hij komt niet in mijn top tien.

Rome nieuwe kerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.