Schatgraven

Binnenkort zal er weer een doos bezorgd worden vol postzegels uit de hele wereld.

Ik heb hem via Marktplaats gekocht, als hij binnen is begint het grote schatgraven: een voor een bekijk ik de zegels en bij de meeste zal het oordeel geveld worden: niks.

Heel veel zegels zijn spuuglelijk, andere zijn zo zwaar gestempeld dat je niet eens kan zien wat er op staat.

Maar af en toe zit er een pareltje tussen: eentje die ik nog niet heb, of een mooier exemplaar van een zegel die ik al had.

Het is dus afwachten of ik een goede koop heb gedaan of een teleurstellende…..

 

Ik ben een atypische postzegelverzamelaar. Waar een “echte” filatelist er alles aan doet om zijn verzameling helemaal compleet te krijgen (bijvoorbeeld alles van een land, of alle zegels rond een thema) ben ik alleen geïnteresseerd in het ontwerp.

Ik heb inmiddels een behoorlijk uitgebreide verzameling, met heel veel prachtige zegels.

Van Nederland heb ik wel zo’n beetje alles (tot aan het eurotijdperk), omdat dit nog te overzien is en omdat er heel veel prachtige Nederlandse zegels verschenen zijn. Van andere landen heb ik er soms maar eentje. Maar dan wel een heel mooie!

 

In de komende tijd ga ik er af en toe een aantal laten zien op mijn blog. Iedereen zal dan tot de ontdekking komen: wat zijn het toch juweeltjes!

Ik zoek er steeds een paar bij elkaar, die iets gemeenschappelijks hebben. Ik blijf ver weg van de afgezaagde thema’s (wist je dat je complete pakken kunt kopen met allemaal treinen of schepen?) en zal proberen originele selecties te presenteren.

Marianne

Ik begin met Frankrijk. Heel veel postzegels hebben een afbeelding van Marianne, sinds 1792 Frankrijk’s symbool van de revolutionaire idealen: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.

Toen Napoleon aan de macht was mocht ze niet afgebeeld worden, maar sinds 1944 staat ze op heel veel postzegels.

Haar voornaamste handelsmerk (behalve haar blote borsten, maar die passen niet op een postzegel) is de Frygische muts die ze altijd draagt.

Vanaf de jaren ’70 werden bekende Françaises gebruikt als model (o.a Brigitte Bardot, Mireille Mathieu en Catherine Deneuve).

Ze gaat met haar tijd mee: van enigszins schrikachtig en bescheiden naar zelfbewust en zelfs uitdagend.  Rondom de laatste editie is er een schandaaltje losgebarsten, want hiervoor heeft een lid van Pussy Riot model gestaan…

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *