Toekomstdrive 2018

Het bridgedistrict Gooi en Ommelanden organiseert elk jaar een Toekomstdrive.

Deze drive is speciaal voor cursisten, de bedoeling is dat zij op deze manier kennis maken met de manier waarop je een drive speelt.

Er worden 21 spellen gespeeld, in zeven ronden. De spellen zijn speciaal op moeilijkheidsgraad geselecteerd en er zijn twee lijnen: een voor echte beginners en een voor iets gevorderden.

Dit jaar deden 28 paren mee, 11 meer dan vorig jaar.

De deelnemers kwamen uit lesgroepen in het Gooi en in Almere. Er waren vooral veel cursisten van het Denken en Doenproject, dat op dit moment in Almere wordt uitgevoerd.

Op zaterdag 28 april had om 13.00 uur bijna iedereen het Denksportcentrum van Almere gevonden en het aangeboden kopje koffie opgedronken. We konden beginnen.
De deelnemers kregen een loopbriefje, zodat ze precies konden zien aan welke tafels ze moesten spelen en tegen wie.

Voor de spelers hadden de biddingboxen geen geheimen meer, hier is volop mee geoefend. Maar niet iedereen kon overweg met de kastjes, waarin de administratie moet worden bijgehouden. De speler die Noord zit moet het spelnummer invoeren, het contract en het resultaat.
Gelukkig was er volop hulp aanwezig van de begeleidende docenten.

Al gauw deed zich het merkwaardige bridgedrivefenomeen voor: de geanimeerde gesprekken verstommen, het wordt stil in de zaal want iedereen concentreert zich op het bieden. Na een halfuur zijn de eerste tafels klaar met spelen en begint het geroezemoes weer.

Na veel heen en weergeloop (waar is tafel B6?) vindt iedereen zijn plekje weer voor de volgende ronde en wordt het weer stil.

Voor veel beginners is een halfuur niet lang om drie ingewikkelde spellen te bieden en te spelen, maar de wedstrijdleider probeerde er toch een beetje de vaart in te houden. Het was immers wel de bedoeling dat iedereen om zes uur de avondmaaltijd thuis zou kunnen gaan gebruiken…

Na 12 spellen was het tijd voor een welverdiende pauze, na een kwartier was iedereen terug om de laatste drie ronden af te werken.

Hier en daar zag je rode hoofden van de inspanning en hoorde je gezucht en gekreun.

Kwamen ze in spel 13 niet te hoog? De paren die netjes op tweehoogte bleven deden het goed, want er zit geen manche in.
De leiders die hun speelplan maakten (allemaal natuurlijk!) zagen dat ze drie of vier slagen zouden moeten afgeven, afhankelijk van waar de Klaverheer en de Ruitenheer zich bevonden. Je zou ze er allebei uit kunnen snijden, maar dan moet je wel voldoende entrees hebben…

Uiteindelijk lukte het vier paren om in het juiste contract te komen, een paar ging jammer genoeg een down, maar Ank en Ton Maarseveen haalden zelfs tien slagen, goed voor 100%

Er kon op spel 7 klein slem SA geboden worden, maar dit was nog een beetje te moeilijk. Bijna iedereen bleef steken in 3SA en maakte dit met overslagen. Eén paar was wel heel overmoedig en bood 7 SA. Dat ging eentje down.

De catering verblijdde iedereen aan het eind van de middag nog met een lekker loempiaatje en toen was iedereen uitgespeeld.

De uitslag liet op zich wachten, want de computer vertoonde kuren. Vier specialisten kregen het niet voor elkaar  de complete uitslag uit de printer te laten rollen, dus er kon alleen een voorlopige eindstand zonder percentages voorgelezen worden.

In het slot-toespraakje complimenteerde de wedstrijdleider de aanwezigen: hij had geen enkel onderscheid kunnen zien met een gewone speelavond: het leek wel alsof alle aanwezigen al hun leven lang gebridged hadden en zelfs de bediening van de kastjes ging helemaal goed.

Hij wees de bridgers erop dat er nu een deur voor hen geopend was: er worden overal in het land drives georganiseerd waar ze vanaf nu aan mee kunnen doen en ze zijn natuurlijk van harte welkom als lid van een van de Gooise bridgeverenigingen.

De drie paren die in beide lijnen het hoogst geëindigd waren mochten een prijsje uitzoeken dat door de NBB beschikbaar was gesteld.

Het was een geslaagde middag, na afloop ging iedereen tevreden naar huis.
Er was een boekje beschikbaar met de gespeelde spellen, voorzien van deskundig commentaar.

Dank aan de wedstrijdleiding (Wolter Jan Mulder, Ed Nijhuis, Carel Horstmeier, Gerrie Zijlstra en Martin Minnema) en aan de NBB.

 

De frequentiestaten van de Toekomstdrive zijn nu beschikbaar op de site van BC Almere, de spelverdelingen niet omdat deze spellen vaker gebruikt moeten worden.
Klik hier. 

De einduitslag:

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Bridge

3 reacties

  1. Super leuke middag!Voor de eerste keer meegdaan en dan ook nog de eerste prijs!
    We hopen nog vaak mee te doen,maar moeten nog veel leren!
    Dankzij Gerrie zijn we al aardig op weg!

  2. Organisatie bedankt voor dit goede initiatief. Ga zo door.
    Ik heb een fijne enervende middag gehad, met aan het einde een rood gezicht van de inspanning. 🙂
    En het boekje met de gespeelde spellen met oplossing beschouw ik als zeer waardevol.

  3. Wij willen de heer Minnema en overige docenten bedanken voor de leuke middag. We hebben het naar onze zin gehad en ook weer iets extra opgestoken van het moeilijke bridgespel.
    We blijven oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.