Mondriaanhuis Amersfoort

Onze vriendin uit Engeland was in Nederland, we ontmoetten elkaar in Amersfoort.

Wat is er te doen in deze stad? Mijn vrouw dacht dat ik dit wel zou weten, ik was immers 4 maanden in de Bernhardkazerne gelegerd geweest?
Er kwam niets bij me op, omdat het inmiddels 40 jaar geleden is dat ik ’s konings wapenrok droeg en ik mijn vrije tijd destijds voornamelijk in kroegen placht door te brengen.

Internet bracht uitkomst, we gingen naar het Mondriaanhuis.

 

Dit museum is gevestigd in een fraai grachtenpand, dat in Mondriaan’s tijd dienstdeed als school. Zijn vader was er hoofd, de familie bewoonde de zolder.

Er is niet zoveel werk van Mondriaan te zien, de gids posteert zich naast het rek met ansichtkaarten en houdt daar zijn verhaal.
Als je de schilderijen in het echt wil zien moet je naar andere musea. Zijn bekendste werk, Victory Boogie Woogie, hangt in het gemeentemuseum van Den Haag.

Hier kun je ontdekken hoe zijn werk geleidelijk veranderde van realistische landschappen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken. Dompel je onder in zijn dynamische leven en reis mee van Amersfoort via Parijs naar Londen en uiteindelijk naar New York. In zijn op ware grootte Parijse atelier zie je hoe Mondriaan zijn eigen werkruimte geheel naar zijn hand zette. New York beleef je door de ogen van de kunstenaar zelf. In 3d ervaar je zijn artistieke zoektocht die leidde tot zijn absolute meesterwerk, de Victorie Boogie Woogie.

(De folder van het museum)

 

In een andere ruimte werd een soort documentaire vertoond op een manier die past bij zijn werk: op dertien televisieschermen in een compositie van vlakken en zwarte balken.

 

Ik was enigszins teleurgesteld over het nagebouwde Parijse atelier, tot ik hoorde (toen we alweer buiten stonden), dat ik een gedeelte gemist had. Ik had het trappetje moeten bestijgen…

 

We gebruikten de lunch in Logement de Gaaper, een aangenaam etablissement waar je wel even moet wachten op je eten, maar dan heb je ook wat. Ik kan het broodje eiersalade met spek van harte aanbevelen.

 

 

 

Je moet ook altijd nog even een kerk van binnen bekijken.

De Sint Joriskerk heeft zwaar te lijden gehad van de beeldenstorm. De hooligans avant la lettre hadden flink huisgehouden, de kerk koestert de weinige elementen die de aanslag hebben overleefd.

 

We aanvaardden de terugtocht in een Engelse auto, waarin het stuur rechts zit. Uit ervaring wijs geworden nam ik achterin plaats, niet naast de bestuurster. Op deze plek had ik bij mijn vorige bezoek aan Engeland gezeten en machteloze doodsangsten uitgestaan. In Nederland zou het waarschijnlijk nog enger zijn.

 

Mondriaanhuis:                                                         7

Auto’s met het stuur aan de verkeerde kant:          2

Adressen van de sites:
Mondriaanhuis

De Gaaper

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *