Victoria

Als ik een partijtje postzegels bekijk gaan mijn oogjes glinsteren als ik er eentje ontwaar met het portret van koningin Victoria.
Groot-Brittannië was het land van de eerste postzegel, dat was al in 1840 (Nederland volgde 11 jaar later). Na lang piekeren was men tot de conclusie gekomen dat die het best gesierd kon worden met een portret van de vorst en daar is tot de dag van vandaag geen verandering in gekomen.

Die eerste postzegels waren de Penny Black en de Twopenny Blue. Deze zijn behoorlijk zeldzaam en kostbaar.

Opvolger was de Penny Red, die in gebruik bleef tot 1879. Deze zijn nog steeds makkelijk te vinden, maar zijn bijna altijd door overijverige postbeambten volledig zwart gestempeld, zodat je amper nog kan zien wat erop staat. Er zijn landen die vonden dat je het staatshoofd niet op die manier mocht onteren, en dus voor een andere afbeelding kozen.

Daarna kwamen er nog veel heel mooie:

Victoria regeerde van 1837 tot 1901, na haar kwamen vier koningen en de huidige koningin Elizabeth.

Victoria 1837-1901
Edward VII    1901-1910
George V      1910-1936
Edward VIII  1936
George VI        1936-1952
Elizabeth II 1952-nu

Op elke Britse postzegel is een van hen dus te zien, maar in later jaren wel steeds minder prominent. Vandaag de dag volstaat een kopje van enkele millimeters groot.

 

Het Britse rijk bestaat niet alleen uit het regenachtige eiland in de Noordzee, ooit zaten de Britten bijna overal en dat was ook aan de postzegels te zien.

Ik heb een mooi album Commonwealth aangelegd, waarin 100 landen te vinden zijn, van Aden tot en met Zanzibar. Al deze landen gebruikten beeltenissen van het staatshoofd, aanvankelijk verplicht, later (toen de koloniale teugels wat gevierd werden) niet meer op alle zegels, maar nog steeds op enkele als eerbetoon.

Praktische overwegingen lagen er waarschijnlijk aan ten grondslag dat één ontwerp vaak voor meerder landen (koloniën) gebruikt werd.

 

Het gebeurde ook dat koloniën zelf postzegels ontwierpen met een portret van Victoria, deze vind ik het mooiste.

 

Elizabeth II zit inmiddels al heel lang op de troon, ze heeft het record van Victoria al lang gebroken.

Dit ontwerp is heel lang in  omloop geweest, ik vind het niet mooi.  De zegel ernaast vind ik wel bijzonder goed geslaagd.

Ik wacht op de dag dat ik ineens een glimpje blauw ontwaar tussen de postzegels van een nieuwe partij. Als ik deze zegel eruit vis zie ik dat het gaat om de Blue Mauritius (ook met een beeltenis van Victoria, er zijn 24 exemplaren van bekend). Op dat moment heb ik een stukje papier in handen dat zo’n 4 miljoen dollar kan opbrengen.

Een mens moet blijven dromen…

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *