Waarom is bridge leuk?

Wat maakt bridge zo leuk?

Als ik vertel dat ik van bridge houd moet ik vaak uitleggen waarom.

Veel mensen denken dat het spel een typisch tijdverdrijf is voor oude mensen. Dat is ook zo, de gemiddelde leeftijd van bridgespelers is 64 jaar.
(Als zich een enkele keer een jong persoon vertoont op de clubavond of een drive gaat er een opgewonden rimpeling door het grijze publiek. Men kijkt op het loopbriefje in de hoop de jongeling aan de eigen tafel te mogen begroeten).

Desondanks is het leuk om lid te zijn van een club, ik speel twee avonden per week en ga er met veel plezier naar toe.
Daarnaast zit ik in het bestuur van mijn vereniging, ben ik betrokken bij een net opgerichte satelliet-club en geef ik bridgeles.

sept 15 020

Ik houd niet van andere kaartspellen, voor mij is er een te grote rol weggelegd voor toeval en geluk. Bij bridge spelen deze elementen natuurlijk ook mee, maar het gaat toch vooral om logisch nadenken, redeneren en analyseren. Psychologisch inzicht is ook niet onbelangrijk.

Een goed bridger is als een strateeg die voortdurend nieuwe informatie tot zich neemt, verwerkt en vertaalt in actie. De kunst is de informatie goed te interpreteren en de actie aan te passen aan wat er aan tafel gebeurt. Soms betekent dit dat je veel balletjes tegelijk in de lucht moet houden.

Het geeft grote voldoening als mijn partner en ik een goed contract hebben geboden en vervolgens thuis hebben gebracht, of de tegenstanders vakkundig down hebben gespeeld.

Elk spel is anders, vaak kan je vertrouwen op je ervaring en afspraken met je partner, maar soms moet je intelligent improviseren. Goed kijken wat de tegenstander doet, gebruikmaken van diens vergissingen en soms bluffen behoren ook tot het handelingsrepertoire van een succesvol bridger.

Tot nu toe had ik het over het intellectuele aspect, het sociale element is eveneens belangrijk. Tijdens en na het spelen is er volop contact met mensen van verschillende leeftijd en achtergrond, en je speelt het spel altijd samen met je partner. Met hem/haar breng je heel wat uren door, de kunst is de samenwerking goed en prettig te laten verlopen.

Er wordt weleens een vergelijking gemaakt met andere denksporten: schaken en dammen. Ik beheers deze sporten niet, Kees Tammens (bridgejournalist en topbridger) schreef er dit over:

Tammens over bridge

Ik verwacht dit spel nog vele jaren met plezier te kunnen spelen. Alzheimer zal zich hopelijk niet aandienen, want door veel te bridgen houd ik mijn brein lenig.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Bridge

2 reacties

  1. Hallo, ik begrijp er niets van en vraag mij nog steeds af wat er leuk is aan bridgen vooraleer ik mij er ga in verdiepen. Is er iemand die het mij zou kunnen zeggen aub? Bovendien kan ik gedn urenlang op een stoel zitten. Dat is ook niet gezond denk ik. Met vriendelijke groeten

  2. * ik bedoel ‘geen urenlang stilzitten’.
    Bovendien speelt toeval (kaarten verdeling) een grote rol.
    Ik denk dat ik liever muziek beoefen of sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.