Heesterveld

De Bijlmermeer heeft geen beste naam. Veel mensen zijn er nooit geweest maar hebben toch een negatief oordeel.
In bepaalde opzichten is Amsterdam Zuidoost (dat is de alternatieve naam, in een poging het imago wat op te krikken) prachtig: veel groen, veel ruimte en gescheiden verkeersstromen. De woningen waren uitzonderlijk groot.

Aan de andere kant mankeert er inderdaad het een en ander aan. De filosofie van de “binnenstraat”, die een levendig publiek leven zou moeten gaan leiden is nooit werkelijkheid geworden.

Veel bewoners haastten zich van de parkeergarage naar hun flat en trokken gauw de deur achter zich dicht. De liften waren nogal eens kapot of ze waren als urinoir gebruikt.

De criminaliteit was er ook hoger dan gemiddeld.

Inmiddels zijn bijna alle hoge flats gesloopt, een enorm kapitaalverlies.

De wijk Heesterveld was ook dat lot beschoren. De woningen waren verloederd en er was veel criminaliteit en overlast. De sloopplannen van deze sociale huurwoningen lagen al klaar toen de crisis een jaar of tien geleden uitbrak.

Er was geen geld meer voor nieuwbouw, dus werd alles op een laag pitje gezet.

De woningbouwvereniging IJmere, eigenaar van het complex, besloot een origineel plan ten uitvoer te brengen: de woningen werden in redelijke staat teruggebracht, en vooral jongeren, studenten en kunstenaars werden uitgenodigd er te komen wonen. Ze mochten van het aanbod gebruikmaken op voorwaarde dat ze weer plaats zouden maken als er toch nieuwbouw zou komen.

Er ontstond een “creative community” en hiermee veranderde de sfeer in de wijk volkomen. Overlast en misdaad verdwenen bijna helemaal, de wijk bruist van activiteit en het is er weer fijn wonen.

 

 

De metro stopt vlakbij, dus je bent in een kwartier in hartje Amsterdam.

De gevels hebben een vrolijke kleur gekregen, er zijn ateliers, kleine winkeltjes en de sociale samenhang is goed.

Het spreekt me bijzonder aan dat een dergelijke creatieve aanpak (niet slopen maar een alternatieve bestemming vinden) zo’n geweldig resultaat kan hebben.

Dat zou men vaker moeten doen!

Hoe weet ik dit allemaal? Mijn beide zoons wonen in Heesterveld en de jongste speelt een coördinerende rol in de creative community.

Er is post!

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *