Salvage Hunters

Salvage Hunters

Af en toe kom je bij het zappen terecht op Discovery. Naast veel rommel vind je hier ook een pareltje: het programma Salvage Hunters.

Het bijzondere aan Salvage Hunters is, dat het niet gescript is.
De hoofdpersonen van andere programma’s spelen overduidelijk toneel, de dialogen zijn hier niet echt en tenenkrommend on-grappig.

Drew Pritchard is de hoofd-salvage hunter. Hij is een handelaar in antiek en curiosa met zijn hoofdkwartier in Wales. Van hieruit onderneemt hij met zijn vriend/werknemer Tee lange tochten dwars door Engeland.
Hij is op zoek naar oude spullen die hij kan “redden”: opknappen en voor veel geld verkopen aan snobs.
Zijn zoektocht brengt hem op de mooiste plaatsen, zoals een 16e eeuwse kasteel waar hij wordt rondgeleid door de Lady of the Manor, wier familie er al generaties lang woont. Dit levert een prachtig contrast tussen de upper class adel en Pritchard, die van proletarischer afkomst is.
Hij bezoekt ook opgedoekte warenhuizen, musea, en andere salvage yards.

Ze komen steevast op zolder terecht, of in de schuur, en hier vindt Drew vaak tussen allerlei rommel objecten waarvan alleen hij de waarde inziet. Hij onderhandelt met de eigenaar over de prijs en wij krijgen inmiddels te zien wat de verwachte winst is.

Onderweg, in de bestelbus, wordt er steevast flink geplaagd en gekibbeld. Tee is een geestige, bepaald niet onderdanige ondergeschikte die elke kans aangrijpt zijn baas in de maling te nemen. Drew neemt wraak door hem het hele eind te laten rijden en al het sjouwwerk te laten doen.

salvage-hunters-s08-questtv-homepage-takeover-carousel

Bij thuiskomt onthult Drew trots wat hij die dag weer aan buit heeft binnengehaald. Zijn vrouw Rebecca komt kijken en ook de twee andere werknemers. Zij kreunen als de spullen die Drew gekocht heeft erg vuil zijn of kapot, want zij moeten alles schoonmaken en repareren.
We zien in elke aflevering kort hoe zij te werk gaan, ik vind dat mooi om te zien. Oude, lelijke dingen krijgen ineens weer echte schoonheid.
Als de voorwerpen klaar zijn voor verkoop worden zij gefotografeerd en op internet gezet, de prijzen zijn fors.

opaliner lamp 885Deze industriële lamp lag in een hoek en was heel erg vies. Drew kocht hem voor misschien 15 pond. Hij staat nu te koop voor 885 pond.
Er is wel wat werk in gaan zitten, de lamp moest worden schoongemaakt en voorzien van nieuwe bedrading, maar de winstmarge is indrukwekkend.

 

Er zijn inmiddels 7 seizoenen van Salvage Hunters geweest, binnenkort start het achtste.
Enkele ochtenden per week zijn er herhalingen, er zitten natuurlijk wel lange reclameblokken in. Discovery is niet erg consistent: men was begonnen (dacht ik) aan een nieuw seizoen op de avond, maar daar zijn ze inmiddels weer mee gestopt. Er zit niets anders op dan de tv-gids in de gaten te houden, want ik wil de nieuwe afleveringen graag zien.

Je kunt ook op Youtube kijken (seizoen 1, episode 1), maar de kwaliteit is vaak slecht.

16 reacties

 1. Dat van die lamp is wel een uitzondering. Meestal zijn de marges veel kleiner. Wat ik ook merkwaardig vind is dat ze meestal honderden kiometers en (5) uren met zijn tweeen in de bus ver weg rijden en dan met een nagenoeg lege vrachtwagen waar vier tot tien voorwerpen van soms totaal nog geen paar duizend pond in liggen terugkimen waar 3 man/vrouw staan te wachten. Ik snap niet hoe je met zoveel personeel een gebouw en 1 wagen kan bekostigen als je met zo weinig thuiskomt. Je hebt daarbij ook nog minstens duizend pond per rit aan autoreiskosten en arbeiskosten- als je uitgaat van 5 uur heen en 5 uur terugrijden

  1. DAT vraag ik me ook af of dat rendabel is,hij zal voor dit programma ook niet gratis werken, misschien maakt dat het verschil

   1. Waarschijnlijk krijgt Drew geld omdat hij op tv komt, dat zal een grote inkomsten bron zijn. Anders zou ik het ook niet weten

 2. Volgens mij is alles gewoon in scène gezet. Inderdaad veel kilometers, veel personeel en weinig handel. Is meer een reclamefilm van allerlei locaties in Engeland, Schotland, Ierland. Het leukste vind ik hoe ze de dingen opknappen. Vakmanschap.

  1. Discovery Channel moet je niet verwarren met RTL ofzo,die zender heeft over de hele wereld kijkers,die zijn serieus bezig. En Drew Pritchard is trendsetter.

 3. Ik denk dat niet alles word laten zien wat gekocht/verkocht word. En dat het meer een idee is van wat hij doet als werk ( alleen de interesante dingen)

  Wat tee betreft momenteel worden weer oude afleveringen herhaald. Mijn vraag is nu juist wie is die andere man en waarom heeft die het veld moeten ruimen Voor tee

 4. Drew is in een lichtstad geweest waar veel bijzondere straatverlichting getoond werd. Weet iemand nog welke stad dat was?

  Vast bedankt.

 5. Pracht programma, of het nu fake is of niet, het is zeker interessant en de moeite van het kijken waard.
  Toch even een vraagje: Nog niet zolang geleden, was er een aflevering, waar ze naar Frankrijk gingen. Helaas kan ik deze aflevering en ook het vervolg (deel 2?) nergens vinden.
  Ook niet via Quest TV . Iemand enig idee ? wil graag het vervolg in Frankrijk zien, alvast dank.

 6. Heerlijke relax en kijk tv.
  Mooie beelden van overzee , schitterende huizen en kastelen.
  Inderdaad soms een beetje ongeloofwaardig ,over een prijs of de loze kilometer die ze rijden.
  Maar van mij mogen ze hier nog jaren mee doorgaan.
  I LOVE IT.

 7. Vergeet niet dat zij ook met een (half) volle vrachtwagen richting de klant gaan en onderweg spullen afleveren, dit zijn dan artikelen die al verkocht zijn mooi met de rit mee kunnen. Wij als kijker zien tenslotte maar de helft (of nog minder?).
  En de winstmarge uit het voorbeeld klopt ech niet! Het kan soms gebeuren dat de marge hoger uitvalt maar echt niet uit factor 65 zoals de lamp. Als je Drew aan beetje “kent”, dan weet je dat hij eerlijke prijzen betaald aan mensen en meer zou betalen mocht de klant zijn spullen te laag inschatten op waarde. Wat dat betreft is hij echt straight qua handelen! Tevens denk ik dat het meeste online wordt verkocht en zal discovery hem ook nog een vergoeding betalen voor het opnemen van het programma. Laten we ook niet de auto’s (classic cars) niet vergeten waar Drew nog in handelt, dat levert ook nog wel een paar leuke centen op. Ik denk niet dat we medelijden hoeven te hebben met deze altijd goed gehumeurde en sympathieke handelaar. Ik hoop dat Drew samen nu even doorgaat met het uitzenden van zijn programma. Het blijft altijd leuk om naar te kijken …en je leert er ook nog iets van! Gr, Edwin.

 8. Een prachtig programma, dat velen boeit! Verrijkend, mooie voorwerpen en prachtige locaties die we anders niet te zien krijgen. Er is veel aan vooraf gegaan om tot dit resultaat te komen. Genieten ipv bekritiseren en iemands rekening te maken. Iemand stopt als iets niet meer werkt, ok? Iedereen vind het tof bij te leren over zijn eigen voorwerpen en meubels . Interessant eigen voorwerpen bij te houden met waardebepaling voor diverse doeleinden verder in tijd. Gift, diefstal, brand, erfenis…en elke 5j bijwerken zou ik als tip geven. Hoog tijd dat we oudere…”antieke” vlaamse en andere meubels in ere houden en doorgeven aan kinderen. Ik zie soms ook graag modern als het praktisch moet zijn, maar een houten, oud meubel is mooi, ecologisch en duurzaam. Ik geniet et al 53j van en ben ze nog niet moe! En ik ben geen ouderwetse trut!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.