Over sandalen en een vreselijke site

Er zijn twee dingen die mijn zoon mij verbiedt: sokken dragen in mijn sandalen en naar Dumpert kijken.

Wat het eerste betreft heeft hij ongelijk. Als je (zoals ik) heerlijk maandenlang hebt rondgelopen met blote voeten in je sandalen mag je best, bij wijze van overgang en om te wennen aan de barre tijden die komen gaan nog even je veterschoenen laten staan. Niemand ziet het trouwens.

Voor Dumpert heb ik geen excuus.

Deze exponent van GeenStijl representeert alles waaraan ik anno 2016 op mediaterrein een hekel heb. Vulgaire, vooringenomen pubers laten bij voortduring zien hoe dom en kortzichtig ze zijn.

Wat is Dumpert?

Een videokanaal op internet, waar iedereen filmpjes op kan zetten. Het verschil met Youtube en andere plekken waar je grappige dierenfilmpjes en sensationeel vastgelegde gebeurtenissen kunt bekijken is dat over alles een zuur reactionair sausje is gegoten.

Op Dumpert vind je de stem van ontevreden gezond-verstandjongeren die een hekel hebben aan alles wat links is en niet hoort bij hun zelfingenomen wereldbeeld. Ze bedienen zich van stoer taalgebruik, zijn niet zelden racistisch en geloven in een complot van grachtengordelelite en gutmenschen die het voorzien hebben op onze manier van leven.

Het komt niet zozeer tot uitdrukking in de keus van de filmpjes, maar vooral in het commentaar erop. Hun taalgebruik is dikwijls abominabel en de mentaliteit die eruit naar voren komt huiveringwekkend. De ongeïnformeerde kortzichtige onderbuik van Nederland krijgt volop de ruimte.

De site wordt gemodereerd, soms zijn berichten door de eigenaar (Joris) verwijderd. Je vraagt je af hoe bont je het moet hebben gemaakt om dat lot te ondergaan. Je moet het ergste vrezen als je je realiseert wat niet “weggejorist” is en dus kennelijk wel door de beugel kon.

Waar gaan de filmpjes over?

Vechtpartijen (vaak tieners op scholen, als het om meisjes gaat zijn het bitchfights), roekeloze manoeuvres in het verkeer, auto-ongelukken, mensen die heel hard vallen (faceplants), blote meisjes (“ik zou haar doen”), doelpunten, ongelooflijk gevaarlijke klimpartijen, dieren en verder alles wat men met de telefoon aan beelden heeft kunnen vastleggen.

Soms zijn de filmpjes zelfs interessant of grappig, het zijn er in ieder geval erg veel. Er komen elke dag enige tientallen bij.

Waarom kijk je eigenlijk?

Bij de Wereld Draait Door is de rubriek met grappige filmpjes heel populair. Er is ongelooflijk veel beeldmateriaal beschikbaar en daar zitten natuurlijk ook heel leuke en interessante opnamen bij. Die zijn het bekijken waard en je wilt daar wel meer van.

Ten tweede: er gaat een zekere fascinatie uit van de wereld die achter Dumpert schuilgaat. Dit zijn de jongens en mannen (vrouwen zijn in de minderheid) die normaal gesproken geen stem hebben, maar wel stemrecht. Dit zijn de Wilders-stemmers en degenen die gretig gebruik, maken van een door volksmenners georganiseerd referendum om te laten zien hoeveel minachting ze hebben voor politici en serieuze politiek.

Ze vertegenwoordigen een grote groep Nederlanders die steeds meer macht een aandacht krijgen. Ze vormen een realiteit waar we niet meer omheen kunnen. In dat kader is het misschien verstandig om op de hoogte te blijven van wat speelt. Know your enemy.

Ten slotte: ik zit niet op Facebook, maar moet het natuurlijk wel weten als iets viral gaat. Ik moet toch kunnen meepraten?

logoMijn sandalen zijn opgeborgen, maar als niemand kijkt klik ik toch nog regelmatig op dat lelijke groene icoontje.
(Ik geef natuurlijk geen link naar deze verderfelijke site).

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.