Niet meer op weg naar de Staten

Post van de griffie van Provinciale Staten Flevoland:

Uitslagenavond!

U bent van harte uitgenodigd voor de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 20 maart, vanaf 20:30 uur tot laat in het Provinciehuis.

Omroep Flevoland bouwt in het provinciehuis een studio en doet vanaf 22.00 uur live verslag van de verkiezingen. Van 20:30 – 22:00 uur treedt Jan Terlouw jr. op. Jan zingt en speelt piano.
We verwachten de eerste uitslagen rond 23:00 uur en de voorlopige uitslagen van de hele provincie rond middernacht. Op deze avond kunt u napraten over de campagne en de verkiezingsdag en vooruitblikken op de uitslagen. Er zijn meerdere schermen aanwezig waarop u de nieuwsberichten kunt volgen. We hopen u hier te ontmoeten!

 

Het was een wonderlijke avond. Omdat ik de laatste trein moest halen vertrok ik om 12 uur, er was toen nog geen splintertje nieuws met betrekking tot de uitslag. Later ontdekte ik dat die pas om drie uur ’s nachts kwam..

Die uitslag was heel goed: de bovenste vier kandidaten van mijn partij komen in de Staten en zullen 28 maart worden geïnstalleerd. Ze verdienen hun zetel, want ze hebben zich heel erg ingespannen voor de campagne. De nummers vijf en lager zullen niet erg teleurgesteld zijn, de verwachting was dat er drie of vier zetels voor GL zouden zijn.

Het provinciehuis was al aardig gevuld toen ik aankwam. Als je een tas bij je had moest je daarin laten kijken door een bewaker, vreemd genoeg kwamen er ook mensen door de achterdeur binnen die niet gecontroleerd werden.

Er was een studio opgezet, met een presentatietafel, camera’s en veel lampen. Om 22.00 uur kwam Omroep Flevoland in de lucht, aan de tafel zaten bobo’s zoals de commissaris van de koning die uitvoerig werden geïnterviewd. Wij konden hier geen woord van verstaan, ik geloof ook niet dat dit de bedoeling was.

Jan Terlouw jr. had een zwarte hoed op en zong onverstoorbaar terwijl hij zichzelf begeleidde op een vleugel. Op de lijst van ondankbare beroepen moet het zijne wel een heel hoge plaats innemen. Er luisterde niemand.

Er waren erg veel mensen op de been, het was vol en warm en in dergelijke omstandigheden valt het niet mee een zinnig gesprek te voeren. Urenlang deed ik mijn best me communicatief op te stellen, maar dat lukte mij zoals gewoonlijk in een dergelijke ambiance niet echt goed. Ik ben niet zo goed in smalltalk en als ik een toepasselijke bijdrage had bedacht aan een gesprek was het onderwerp ervan inmiddels al twee keer veranderd. Of mijn gesprekspartner was inmiddels alweer in gesprek met een ander. Maar omdat je elkaar toch niet echt goed kon verstaan zou mijn boodschap waarschijnlijk toch niet aangekomen zijn.

Belangrijke mensen van Omroep Flevoland (want voorzien van een headset een microfoon met rode plopkap) liepen spiedend rond om te kijken wie ze voor een gesprekje zouden kunnen strikken. Ik vermeed zorgvuldig oogcontact uit angst dat mij de microfoon onder de neus geduwd zou worden. Ik had geen idee wat ik in dat geval zou moeten zeggen. Gelukkig was ik een te kleine vis en hoefde ik deze beproeving niet te doorstaan.

Naarmate de avond vorderde besefte ik dat mijn vrouw thuis waarschijnlijk meer wist over de uitslagen terwijl ik me toch heel dicht bij het vuur bevond.
Er deed zich dus de paradoxale situatie voor dat te midden van al dat mediageweld niemand een idee had van de stand van zaken: er stonden twee beeldschermen, maar er viel niets te verstaan. Steeds meer mensen raadpleegden hun telefoontje, maar ook dat bood geen nieuws.

Gelukkig was er een overvloed aan lekkere hapjes en drankjes. Je kon zelfs een rood geruit puntzakje patat krijgen! Omdat er verder toch niet veel te doen was maakte ik maar volop van dat aanbod gebruik.

Ik vertrok dus om 12 uur en vraag me af of de hele club werkelijk tot 3 uur gebleven is.

Op maandag 25 maart wordt de officiële uitslag bekend gemaakt, er zal wel geen restzetel inzitten voor GL. We horen dan ook hoeveel voorkeurstemmen iedereen gekregen heeft. Ik ben benieuwd, want er zijn heel wat mensen die mijn naam op de kandidatenlijst hebben gezien en hebben aangekondigd op mij te zullen stemmen.

Ik hoop dat ze niet voor de verleiding bezweken zullen zijn om op het laatste moment toch te kiezen voor boy-wonder Baudet.

Volgens mijn berekeningen zou je met ongeveer 250 voorkeurstemmen een hogergeplaatste kandidaat kunnen verdringen, maar ik weet zeker dat ik niet zó populair ben!
Bovendien: ik zou dat beslist ook niet willen.

Ik neem weer plaats aan de zijlijn en stel me tevreden met de interessante nieuwe ervaringen die ik de laatste maanden heb opgedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *